SMWCon Fall 2013/Conference days

From semantic-mediawiki.org
Jump to: navigation, search

This is the current version of the conference program which may still be subject to slight changes.


Conference day 1 Tue, October 29

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
Morning Session 1. Keynote
9:00
Agenda-MarkusKroetzsch.png
Markus Krötzsch, Yury Katkov
Describing the goals and the structure of the conference


9:10
Agenda-YolandaGil.png
KEYNOTE
Yolanda GilUniversity of Southern California, Information Sciences Institute
This keynote describes how an organic data science approach can benefit Semantic MediaWiki projects for social knowledge collection, particularly those focusing on big data integration and analysis.
read more


10:00
Morning Session 2. Current status and new ideas
10:30
30 min.
Jeroen.png
Jeroen De Dauw independent
The yearly "what has happened and what are we currently working on" talk


11:00
30 min.
Agenda-yaron.png
Yaron Koren and Himeshi De Silva WikiWorks and University of Moratuwa
A listing of recent changes and additions to the Semantic Forms extension, and a discussion of what features should be added.


11:30
30 min.
Agenda-LydiaPintscher.png
Lydia Pintscher Wikimedia Germany
a quick look at what Wikidata has achieved so far and where it is going


12:00
30 min.
Agenda-RemcoDeBoer.png
Remco de Boer ArchiXL
In this talk, I would like to explore with the audience the possibilities to 'travel through time' in Semantic MediaWiki, borrowing concepts and ideas from version control systems.


12:30

Lunch break.png

Morning Session 3. Consulting business
13:30
30 min.
Agenda-MarkusGlaser.png
Markus Glaser, Robert Vogel Hallo Welt!
This talk covers the experience made with Wikidata by "Hallo Welt! Medienwerkstatt GmbH". It's about why we chose it and what were the difficulties we had to deal with.


14:00
30 min.
Agenda-YuryKatkov.png
Yury Katkov WikiVote!
A professional standard is a document that describes the skills and responsibilities relating to a professional's position. In this talk we describe how a community can collaboratively write a professional standard using Semantic MediaWiki.


14:30
20 min.
Agenda-BClemente.png
Bernadette Clemente and Cindy Cicalese The MITRE Corporation
Our team has created more than 50 semantic encyclopedias since 2006 to build enterprise knowledge at MITRE and customer sites. We will share our social and organizational lessons learned.


14:50
20 min.
Agenda-AdStrackVanSchijndel.png
Ad Strack van Schijndel Wikibase solutions
Talk on using SMW as a working environment for small companies, covering processes from CRM to invoicing.


15:10
20 min.
Agenda-Alexander Gesinn.png
Alexander Gesinn Gesinn.it GmbH & Co. KG
In this talk, I would like to show, how BPM could benefit from semantic technologies through the use of Semantic MediaWiki. gesinn.it successfully implemented numerous Semantic MediaWiki powered BPM projects since 2011. I'd like to share some insights with the community and enterprise users.


15:30
Afternoon Session 1. Science and SMW
16:00
30 min.
Martin-telefont.png
Martin Telefont École polytechnique fédérale de Lausanne, BlueBrainProject
Presents "DataSpace/LabSpace/KnowledgeSpace" a tool that allows to integrate existing data and knowledge on a global level.


16:30
30 min.
Agenda-thomas-steiner.png
Thomas Steiner Google
This talk informs about the work of incorporating Wikidata in "Wikipedia Live Monitor" tool. Find the slides at http://bit.ly/smwconf.


17:00
30 min.
Agenda-janwillem.png
Jan Willem Noteboom Royal Netherlands Meteorological Institute
Towards a collaborative metadata management system for sensor networks using SMW. Steps taken and lessons learned


17:30
30 min.
Agenda-Robert-Ulrich.png
Robert Ulrich Karlsruhe Institute of Technology
A short talk about how Semantic MediaWiki can be used for hydrological analysis


End of the day
18:00
50 min.
19:00
Conference dinner page


Conference day 2 Wed, October 30

{{{LeftTitle}}}
{{{RightTitle}}}
Morning Session 1. Semantic Tools
9:00
SMW logo placeholder.png
Short summary of the first day


9:10
30 min.
Agenda-BenediktKaempgen.png
Benedikt Kämpgen Karlsruhe Institute of Technology
We describe preliminary insights about annotating liver patient data in a research project on cognition-guided surgery.


9:40
30 min.
Agenda-anjajentzsch.png
Anja Jentzsch Hasso-Plattner-Institute
DBpedia mappings wiki is an open wiki where poeple can map wikipedia infoboxes to the DBpedia ontology


10:10
20 min.
Agenda-breiter.png
Wojtek Breiter Karlsruhe Institute of Technology


10:30
Morning Session 2. Models and SMW
11:00
25 min.
Agenda-Erwin.png
Erwin Oord ArchiXL
Creating and maintaining the content structure of your wiki with forms and templates is cumbersome since wiki code is not very user friendly. With SmartCore you manage content structure as plain content.


11:25
25 min.
Agenda-LloydRutledge.jpg
Lloyd Rutledge Open Universiteit
A description of the semantic wiki style langauge OWF and how to use it to efficiently start up browse and form-based annotation wikis for given ontologies.


11:50
20 min.
Agenda-maurodragoni.png
Mauro Dragoni Fondazione Bruno Kessler
The talk will be about the work that we have done and still currently doing to develop a theoretical and practical framework that supports the integrated model of processes and ontology, consisting in the creation of a single integrated model in which both aspects are formally represented.


12:10
20 min.
Agenda-YolandaGil.png
Yolanda Gil University of Southern California
This talk describes the analysis of the behaviors of semantic wiki communities and suggests improving the ability of a wiki community to contribute.


12:30

Lunch break.png

Afternoon Session 1. SMW in Public Sector
13:30
30 min.
Agenda-jonas-waeckerle.jpg
Mark Schubert & Jonas Wäckerle Parson communication
We would like to give a short introduction to established methods in technical writing and typical features of content management systems. Then talk about SMW as tool for writing and accessing documentation.


14:00
20 min.
Agenda-JoelNatividad.png
Joel Natividad Ontodia
How SMW was used to create a knowledgebase from NYC's municipal open data


14:20
20 min.
Agenda-bernhard krabina.png
Bernhard Krabina KDZ - Centre for Public Administration Research
KDZ - Centre for Public Administration Research has been using SMW in different use cases in the public sector since version 0.9. The talk will showcase some projects and derive lessons learned as well as analyze future requirements to improve usage and uptake of SMW in the public sector.


14:40
20 min.
Agenda-daniel schneider.png
Daniel K. Schneider University of Geneva
We will describe some uses of wikis in education and research and then discusses how Semantic Mediawiki (SMW) extensions could enhance the user experience in educational and research wikis. We will draw on our own experience with EduTechwiki and related sister sites and on a short literature review. We shall focus on education, but include enhancements to informal research wikis, since sometimes the two are combined. We finally raise a few practical issues with respect to learning SMW technology.


15:00
30 min.
15:30
Afternoon Session 2. More SMW!
16:00
20 min.
Agenda-MarkusGlaser.png
Markus Glaser (and Mark Hershberger) HalloWelt!
A look at the improvements being made to MediaWiki that will benefit you


16:20
20 min.
Yury Kupriyanov.png
Yury Kupriyanov WikiVote!
Using SMW to efficiently store the organization project experience and knowledge. We describe the how case analysis methods can be supported with SMW.


16:40
20 min.
Agenda-Cicalese.png
Cindy Cicalese and Bernadette Clemente The MITRE Corporation
Quite often, we find it helpful to have the actual name of a page from the perspective of MediaWiki to be an automatically-generated static page id, while allowing a semantic property to indicate a name that would be meaningful to a user. This creates complications, including how to select a page in a field of a semantic form. To support this alternative approach to page naming, we have used a modified version of the SemanticTitle extension as well as several extensions to SemanticForms that we have custom developed and are in the process of submitting to the open source community.


17:00
20 min.
Agenda-yaron.png
Yaron Koren WikiWorks
How to run and use the Miga Data Viewer, and how it fits into the Semantic MediaWiki ecosystem.


Afternoon Session 3. Community discussion
17:40
SMW logo placeholder.png
Community discussion about the future of SMW and SMWCon


18:30
SMW logo placeholder.png
Markus Krötzsch, Benedikt Kämpgen, Yury Katkov, Karsten Hoffmeyer
Listing the results of the conference